Bevolkingsonderzoeken

Ten behoeve van de volksgezondheid biedt de Nederlands overheid diverse medische onderzoeken aan de bevolking aan, ook bevolkingsonderzoeken genoemd. Deze onderzoeken hebben als doel een ziekte (in een vroeg stadium) op te sporen. Er zijn onderzoeken bestemd voor verschillende groepen mensen waarbij op verschillende aandoeningen wordt gescreend.

Bevolkingsonderzoeken naar kanker
De overheid biedt drie bevolkingsonderzoeken naar kanker aan, namelijk baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Dit zijn ziekten waarvoor, ófwel door het vake voorkomen ófwel door de ernst van de (vergevorderde) ziekte, opsporing en behandeling in een vroeg stadium gezondheidswinst oplevert.
De bevolkingsonderzoeken zijn voor het hele land hetzelfde en worden per regio georganiseerd. Voor de regio .................... organiseert ..................... de onderzoeken.
Indien u voor een screening in aanmerking komt ontvangt u een uitnodiging hiervoor. Deelname is niet verplicht. U bepaalt zelf of u van de uitnodiging gebruik maakt.

  • Baarmoederhalskanker
    Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is voor vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Zij kunnen iedere vijf jaar een uitstrijkje laten maken.
    Indien u een uitnodiging heeft gekregen maakt u een afspraak met de praktijkassistentie. Zij maken de uitstrijkjes.
    Wanneer het laten maken van een uitstrijkje voor u zo vervelend is dat het een reden is om niet aan het onderzoek deel te nemen, dan kunt u ook gebruik maken van een zelfafnameset. Hiermee kunt u zelf een uitstrijkje maken en deze in de bijgeleverde antwoordenvelop naar het laboratorium opsturen.
    Afwijkende uitslagen dienen een vervolg te krijgen.
     
  • Borstkanker
    Het bevolkingsonderzoek borstkanker is voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. Zij kunnen iedere twee jaar een mammografie laten maken. Dit is een röntgenfoto van de borsten.
    Het onderzoek vindt plaats bij een onderzoekscentrum bij u in de buurt. Meestal is dit een onderzoeksbus.
    Bij afwijkende bevindingen worden de deelnemende vrouw en de huisarts geïnformeerd. Via een afspraak bij de huisarts worden dan de volgende stappen besproken.
     
  • Darmkanker
    Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar. Zij krijgen iedere twee jaar een ontlastingstest toegestuurd.
    Deze test kunt u zelf uitvoeren en in de bijgeleverde antwoordenvelop naar het laboratorium opsturen.
    Afwijkende uitslagen dienen een vervolg te krijgen.

De bevolkingsonderzoeken zijn gratis. Indien mocht blijken dat vervolgonderzoek nodig is, dient u eventuele kosten daarvan zelf na te gaan bij uw ziektekostenverzekeraar.

Meer informatie
Meer informatie over de diverse bevolkingsonderzoeken is te vinden op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Back to top